BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, April 7, 2012

KSSr


Dedulu selalu cakap kerja cikgu
yang sangat paling best
time cuti cuti je,tak payah pening2
everything has change now,its different in
many ways..

Sekarang kerja cikgu sudah lagi-lagi banyak
bila terlalu banyak transformasi dalam
dunia pendidikan maka secara tidak langsung
beban kerja itu turut bertambah..
bukan merungut cuma kadang2 sakit hati
dengan certain people yang cakap
kerja cikgu ni senang,
nak tau??jom jadi cikgu...
lepas tu baru boleh tau langit tu tinggi ke rendah!

Cikgu sekarang bukan macam kerja cikgu zaman 
atuk nenek kite dulu dah..
ace tengok jadual cikgu sekarang,ini jadual saya ye:

harus sampai sebelum 7.15 a.k.a ni loceng untuk cikgu ye
* 7-15 - 7.40 - program mentor mentee,bacaan pagi, 
program guru penyayang (syg la sgt kan)
* 7.45 - 1.35 - masuk kelas back to back
*1.35 - 3.00 - rehat
*3.00 - 4.30 - tuisyen ye (year 1 - 6)

then after 4.30 baru dapat balik
penat tak??
balik rumah kena plan untuk mengajar esok hari,
bahan pengajaran kena prepare
haih nak2 dapat budak yang nakal2 
so harus la kena prepare something yg fun utk mereka
kalau tak memang kelas takkan aman...

tak cukup dengan sesi pengajaran,
tambah lagi dengan side programs yang 
superduperbanyaknya
report tu report ni
*haih kalah masa study dulu
buat kerja tapi kerja hari-hari bertambah,guane???

Tapi alhamdulillah,di sebalik semua kepayahan
dan kesusahan yang di atas itu,
ada hikmahnya:

setiap hari, saya mengajar dan saya belajar
bila stress2 selalu ingat pesan mak
"sekali kite jadi guru,selamanya kite guru"
*ia buat saya tabah...


p/s: penat cari instrument kSSR tak dapat,
last2 ini yang dapat...haiyooo...

2 orang bagi komen beliau:

oshinz said...

ye betul tu cikgu kecik.. gud luck dear!!!

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

cikgu ini nama cikgu minah!
hari hari saya suka kacau cikgu minah!
hahaha