BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, December 31, 2012

kira detik

Alhamdulillah
selamat datang 2013!

Alhamdulillah
masih berpeluang merasai nikmat 
Dia untuk tahun yang baru

semoga sentiasa lebih tabah
lebih matang untuk hadapi hari-hari yang 
mendatang
syukurrr!



p/s: Happy new year 2013 buddies!

Sunday, December 30, 2012

kailan

Alkisahnya...dua orang budak sengal sedang bermesej2....


incik apek: dah makan lum b?

saya: dah..tapi still macam teringat sayur kailan yang kita makan kat kedai semalam tu..sedap kan?

incik apek: haah,kailan tu tak layu pun...siap kruk2 lagi lagi kan..*kruk2 itu adalah crunchy..haha

saya: tapi apesal saya masak sayur tu tak hijau cmtu eh? *conpius2

incik apek: oO tu dia celur dengan air panas jap la,pastu baru dia goreng...

saya: laa yeke?betul2? *bertanya dengan sangat tidak percaya

incik apek: Iyela,xcaye p tanya Incik google =P

saya: owh patutla....haha..nanti den torai =)


Macam xcaya pulak incik tu tahu..xpe la,bagus untuk future nanti tu..hikhik
ni cerita lepas makan kailan goreng dengan sos tiram la semalam,dah terasa2 nak makan tu lagi
setelah menggunakan khidmat incik google,ternyata memang betul info celur air panas tu
lagi satu masa goreng kena guna api yang kuat,maknanya minyak dah betul2 panas la
okeh,lepas ni boleh try lagi weeee~~~



p/s: eh2 macam malu pulak bila beliau lagi tau..hahaha


Friday, December 28, 2012

Pink Sugar by Aquolina

sedang melayan hati yang duka lara
hati dah jadik kecik
takpe2,cool bebeh (^_^)

bila melayan hati yang sedih2 ni mula la
usha blog sana sini 
hahah apakah yang dicari?
harusla online shopping
tengok2 baju,belek2 kasut,terjah2 perfume
siap2 imagine bau dia,haihhhh

eh tapi ia haruslah dikawal ye,kalau tak
memang duit dalam akaun boleh cepat jadi kosong
kosong...kosong...kosongggg.....

ok,ni act nak review perfume ni ha
yang macam mention kat title post nih


tadaaa...
ha inilah dia
first time try bila dapat free gift 
masa beli perfume kat sini
beli kat dia bleh dapat free gift lagi,bagus2...hik
eeee syiok gila bau dia...
nama dia PINK SUGAR by AQUOLINA
bau dia sangat2 sweet,nama pun dah sugar kan?
harus lah sweeetttt gitu...eh sesuai untuk kita2
yang sweet lagi muda remaja ni ye dak?

aritu dapat free yang kecik je
sebab suka sangat pakai jap je dah boleh abis,hahaha
so sekarang niat di hati nak cari yg full size punya
pergi sogo aritu macam tak jumpa
huhuh ke saya yang tak menemuinya
ke beliau memang takde kat sogo tuh?huhuhu
online ada tapi kalau bleh macam nak tengok sendiri
haihh masih belum ku temui
nanti harus pergi cari lagi....
okeylah,tu je review perfume ni
sumpah sweet macam nak makan2!




p/s: kalau still tak jumpa kat luar macam kena beli online je...haihhh



Wednesday, December 26, 2012

kembali

baru sampai kerumah sewa
kepenatan
sebab kena kemas rumah dan bilik
yang hampir 2 bulan kena tinggal
bukan kemas ape sgt cuma sapu2 habuk yang
bertebaran sana sini..hihih
housemates semua bukan
orang sini so time cuti sekolah semua rebut2
balik kampung
hamik kaw,2bulan cuti 2bulan ku duduk umah
*bestkanjadikcikgu?hik

so for now we have to get back to our bussiness



p/s: few days to go,sempat pegi shopping lagi tak?eh...haha



Thursday, December 20, 2012

take me as i am...




p/s: salam jumaat ---@

sesekali yang best...

thanks dear
for this
sesekali merajuk dapat ni woo
kebetulan kat CH
fresh flower segar dari ladang hik
i loike!


so colourful right?
cantik

eh hidup tu kan warna warni
jap ok jap tak,colourful what hihi
just like us ^_^



p/s:susah nak dapat sebab beliau bukan matbunga...


Monday, December 17, 2012

itu yang termampu...

Assalamualaikum
masih lagi di rumah,menghabiskan sisa-sisa 
cuti sekolah yang bakal berakhir 
few days to go...
tapi harini best sebab govt semua dah gaji
hahah gaji awl november till sekarang 
sesak dah poket den ni ha
so alhamdulillah hari ni Dia masih 
memberi rezeki dan diri ini bersyukur dengan rezeki tu...

eh tadi terbaca satu kisah,bila baca terus mata terasa berkaca
kisah tentang pakcik ni
erm let me share it 
yang ni saya jumpa kat fb so terasa nak share kat sini


Demi anak pakcik ni sanggup menghantar anaknya. mereka tinggal di gombak
 dan hantar anaknya di IPG melaka.
nak di jadikan cerita pakcik ni tersalah jalan masuk seremban dari gombak dan
 terus ikut bukit putus melalui kuala pilah untuk ke melaka melalui tampin.
katanya lagi,mereka berdua beranak bertolak dari gombak pukul 3 pagi dan bersolat subuh di nilai kemudian meneruskan perjalananan dan sarapan di kuala pilah.
Mendengar cerita pakcik ni, dlm hati aku berkata, "balik dari melaka ni aku 
akan ikut jalan blk ke seremban ikut jalan yg pacik ni lalui td" ...
 bila sudah abis selesai di IPG (instutut perguruan), 
blk ja terus ikut jln tersebut iaitu dr melaka ke seremban melalui tampin
 dan kuala pilah. Boleh tahan juga jalan tersebut dgn selekohnya
 yg tajam dan lory lagi......
cuba kita bayangkan pakcik ni dgn anaknya melalui jalan ni dgn beg dan bekalan mereka....
sebak hati bila mendengar cerita pakcik ni...
di kesempatan ini aku sendiri mempelawa pakcik ni pada ari jumaat ini 
"pakcik tak perlu la amik anak pakcik, nti saya akan hantarkan anak pakcik sekali ke gombak"....
sayu hati lihat wajah seorg ayah yg sanggup bersusah payah utk anaknya agar 
anaknya sentiasa berjaya depan matanya sendiri...
semoga Allah memberi rezki yg melimpah ruah pada keluarga pakcik ni....
pada semua,hargai la ayah, bapa, walid, dady, papa, baba kita selagi mereka masih hidup... kasih mereka tidak pernah luntur utk kita yg bernama anak.
- Pena : Kee Perantau Simpang Tiga -

sebak hati ni
cuma dihati rasa bersyukur sebab masih ada
abah yang sentiasa ada di sisi
teringat setiap kali pegi sambung study 
abah la orang yang akan amik cuti siap2
supaya boleh hantar anak dia yang sorang ni 
so kepada anak2 kat luar sana
sentiasa la hargai ape yang mak ayah kita buat untuk kita
sebab akan datang kita belum tahu kita mampu buat
untuk mereka atau tak...
sama2 muhasabah diri ^_^



p/s: bonus bulan ni sudah mampu hadiahkan abah tv,suke2!




Sunday, December 2, 2012

its just a beginning...


alhamdulillah
its just a beginning




#ikutjejaklangkah..hikhik

Tuesday, November 13, 2012

cantikkan?


bila kerja cakap bosan kerja
bila dah cuti cakap bosan bercuti
haihhh manusia
tak pernah bersyukur pun kan?
eh tak2,itu omongan kosong saja...

owh sangat kebosanan 
then sesaja google kaler2 syanteq nih
eh terasa comel pulak kaler2 pastel nih
eh jom layan jap few pics nih


1st

see?tetiba terasa kaler ni cantik. cute combination i  guess. simple tapi nice 

2nd
aritu masa tengah2 window shopping ternampak satu patung
pakai kaler purple+turquoise nih 
combination yang macam berani kan?tapi still cantik


3rd

4th

the 3rd n 4th nih combination kaler peach+turquoise
eh semua kaler comel je 
soft and simple

haih verangan di petang hari
adoiiii hahaha
okey lah,sumber pic dari 
incik Google saja ^_^



p/s: kaler2 comel macam nih sng ke nak carik?haih...

Mohon dipermudahkan (^_^)






p/s: rasa sudah ada
sekarang yang tinggal adalah masa
mohon dipermudahkan segalanya,amin.....

Friday, October 19, 2012

satu tahun...

Alhamdulillah,syukur kepada Dia 
pejam celik pejam celik rupanya 
dah setahun masa berlalu
setahun yang sudah diberi peluang untuk
mengadaptasi segala yang dipelajari
mencurah bakti yang sekelumit untuk 
anak didik

satu tahun
itu BARU setahun
banyak lagi tahun yang akan dilalui
tetapi 
setahun yang pertama inilah yang mengajar aku 
untuk berdiri atas kaki sendiri
agar dapat melalui cabaran yang ditempuhi
bukan saja untuk hari ini
tetapi untuk persediaan yang akan 
datang nanti...

semoga setahun ini bakal memberi seribu erti
semoga sentiasa diberi kekuatan untuk menghadapi
semoga diberi peluang untuk berbakti
dan semoga sentiasa dimurahkan rezeki
amin...



Owh ni saja mau share doa murahkan rezeki
juga boleh terangkan hati..insyaAllah
selamat beramal!




Thursday, October 4, 2012

diari hati...




"Kalau betul kita SAYANG dia, tapi kita belum mampu JAGA dia,
 maka bangunlah berjaga di malam hari minta agar ALLAH
 jagakan dahulu dirinya untuk diri kita" 






credit to: PDH

Monday, October 1, 2012

rindu itu terubat..sungguh!

Sekejap je,September dah pun pergi
Oktober pula datang menyusul
harap-harap Oktober lagi baik dari September
"October,please be nice to me,ok?"

Owh sudah lama pun rasanya blog ni
tak ber'update'
tidak punya masa
bila punya masa
tidak datang pula idea
rajin pun entah kemana...haha..

cerita di akhir September
meeting the girlfriends
sangatla happening
even untuk satu hari
setelah berkurun lama tidak ketemu
akhirnya impian jadi kenyataan juge...hik
rasanya tetap seperti dulu...rindu!

Dear friends,
thanx for lending me your time,
thanx for waiting me so long,
thanx for sharing and million thanx for everything
though it was nothing but yes!
akhirnya rindu itu terubat...
~sigh~





p/s:  bila sudah pulang,baru teringat lupe nak snap pic kita kan?haih rugi2!




Thursday, June 14, 2012

lembik...

ye saya adalah seorang yang lembik
uwaaaaaaaaa...
have to attend 3 days sports courses 
selepas itu terasa seperti mahu tercabut tulang
segala bagai ni ha...

its all because of the 
'kursus latihan 1 Murid 1 Sukan'
kena main badminton je pun tapi mak aii
penat dan sakit badannya seperti
main semua sports yang ada...

today is the last day
badan dah suam2 kuku,
suara dah jadi rock,
jalan pun dah macam orang tua
tapi alhamdulillah ia adalah fun
hilang jap stress kat sekolah
esok harus kembali ke sekolah
luckily its Friday
means i can go home again!
yippieee....



p/s: nampak sangat kurang stamina kan?


Saturday, June 9, 2012

belum setahun...

hye there
cuti 2 minggu dah sampai ke penghujungnya
sat2 lagi dah kena gerak balik Bera
hurm sekarang sedang gigig mencari feeling
untuk kemas2 dan berangkat pulang...
*sindrom biasa bila bercuti lama di rumah...lalala

eh bukan nak story yang tu 
tu pendahuluan ye..hehe
ermm tadi duk online tetiba ternampak satu 
post cikgu KPLI juge,
rezeki dia bila dapat bertukar dari sek
SJKC ke SK
hurmm tetiba terfikir nak tukar jugak
tapi baru beberapa bulan je bertugas di sjKc tu
baru nak serasi bersama,cewahhhhh..
in terms of food and language,
food semestinya la kena tapau dari luar,
bahasa?sekarang belum boleh cakap lagi,
cuma selalu dengar n skrg dah boleh 
faham sikit la,sikit je okeh!
pupils?ermm tu class control rasanya masih lagi weak
kena improve lagi pasni...haihh banyak cabaran 
berada di sekolah cina ni,sabar je lah...

belum setahun pun lagi
dalam hati rasa seperti masih mau bertahan di situ
insyaAllah,tabahkan hati kuatkan semangat
kalau dah kahwin?
hehe yang tu belakang cerita...



p/s: mau pergi bersiap2...

Thursday, May 24, 2012

26th May - 10 June 2012

Hip hip hoorrayyyy!
ada apa dengan itu date ha?
haihhhh bagi orang2 yang 'bersekolah'
memang sangat2 menantikan tarikh ini
betul kan?kan kan kan?

Okey,tu tarikh cuti sekolah ye
bukan tarik preparation nikah2 kahwin2 ye hehe
owh ye,memang dapat banyak wedding 
invitation,start je holiday terus 
full with all those invitation...

The first week of my holiday will starts with
percutian di port dickson dulu,
haihh terpaksa menerima pelawaan 
kakakku,hahaha...
alang2 cuti apa kata bercuti je betul2
menghabiskan duit yang mana ada
*cuti kali ni memang tepat2 lepas gaji....abisla..huhu

Secong round,insyaAllah akan ke Kelantan and Kedah pulak
got wedding invitation there,
memang cuti kali ni sangat2 dimanfaatkan la ye..
Selamat bercuti!



p/s: packing mcm dah xmo balik sini dah,hahaha..bye!

Tuesday, May 22, 2012

Somebody That I Used To Know

                                                    "Somebody That I Used To Know"


[Gotye:]
Now and then I think of when we were together
Like when you said you felt so happy you could die
Told myself that you were right for me
But felt so lonely in your company
But that was love and it's an ache I still remember

You can get addicted to a certain kind of sadness
Like resignation to the end, always the end
So when we found that we could not make sense
Well you said that we would still be friends
But I'll admit that I was glad it was over

But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and I feel so rough
No you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

Now you're just somebody that I used to know
Now you're just somebody that I used to know

[Kimbra:]
Now and then I think of all the times you screwed me over
Part of me believing it was always something that I'd done
But I don't wanna live that way
Reading into every word you say
You said that you could let it go
And I wouldn't catch you hung up on somebody that you used to know

[Gotye:]
But you didn't have to cut me off
Make out like it never happened and that we were nothing
And I don't even need your love
But you treat me like a stranger and I feel so rough
And you didn't have to stoop so low
Have your friends collect your records and then change your number
I guess that I don't need that though
Now you're just somebody that I used to know

[x2]
Somebody
(I used to know)
Somebody
(Now you're just somebody that I used to know)

(I used to know)
(That I used to know)
(I used to know)
Somebody



p/s: the clip is interesting,check it out...

Episod berseni...

Entry sebelum tidur
just a short one

DSV stands for Dunia Seni Visual
haih it is for KSSR la,
i.e for year 1 and 2,next year will be year 3 and so on
so forth..ianya adalah suatu yang 
sangat melecehkan...

Kalau dulu cikgu cikgi kita just bagi 
drawing block, and color pencil
ha color la kaw lukisan tu sampai siap
xde la yang nak heran sangat
tapi sekarang
makkkk aiiiii...buat seni pun nak evidence
 bagai,kena make sure budak tu dapat catch up sampai
band berapa
*samapai sekarang still blur dengan band2 itu,muahahaha...

Okey, hari ni gigih sikit
balik sekolah around 4pm pegi beli kertas warna
cari2 kotak ubat gigi
sebab esok nak buat seni dengan tajuk 
model kenderaan: bas
huahuahua pening bila memikirkan kena buat 
dengan budak year 1 yang ntah boleh faham ke tak
ku cakap ape nanti...heheh hentam saja la labu....

dah dapat semua so cikgu kena prepare sikit
buat la contoh apebenda yang nak dibuatnya
camane nak buat itu basssssssss....
so godek2,gunting2 and gam2 maka terhasilla
hasil yang saya kira tak berapa nak seni sangat pun
hahahaha...
saya bukan major seni dan tangan tidaklah berapa nak seni...hik
so inilah hasilnya...

Since dah ajar seni ni,buat2 la yang seperti
anda berseni walaupun hakikatnya tak seberapa sangatpun
tapi untuk menjadikan p&p tu namapk best,
so tecer kecik ni kena buat2 best la ye dak?
okey la,tu je nk show off pun hahaha....
sengal!

Ni half way,belum ada pintu ini bas...haha


p/s: ok bye,sok petang ada tuisyen
kena tido awal...ngeng









Monday, May 21, 2012

Love you both...

thank you guys
thanx a lot
thanx for lending me your ears
thanx for lending me your shoulders
thanx for keeping me in your mind
thanx for the memories
a million thanx for everything...


thanx for this too
received it this morning
makes me smile (^_~)
thanx for cheer me up guys....



p/s: sangat rindu kalian...

Sunday, May 20, 2012

Kanak-kanak Ribena

Hye there
entry lewat malam,hurmm teacher
got kelebihan masa sebab this week
my dera pupils will exam so no need
to prepare for the ABM bagai for the all classes
just for the KSSR class coz they ain't got 
no exam for them,so the p&p will be on
as usual....

Ha tau tak kanak-kanak ribena?
kalau tak tau memang la kan...
tu memang sesuai diaplikasikan untuk kanak-kanak
tapi ianya kurang sesuwaiii jika dipadankan 
dengan seseorang yang sudah confirm kedewasaannya
tetapi sumtimes bertindak seperti tidak dewasa...

Semua pun rasanya sudah maklum dengan
laman sosial paling hangat pada masa kini
'muka buku or well known as Facebook'
haihhh actually it is not wrong to have it, but the way 
we use it sumtimes might be wrong...
my pupils ask me whether i'm having the fb acc or not,they
want to add me,haiyoooo...lawak pun ada...

Lately selalu pulak tengok few teenagers yang always
upload picca and whatsoever status mereka,
tetapi
itu lumrah mereka yang still sedang mahu meningkat naik
mahu explore this and that
but me feel uncomfortable with few people yang 
rasanya older than me yang kadang2 berlagak seperi berumur 
15,16 tahun show off yang kononnya
mereka sahaja
yang ada bf/gf....bukan itu je,kdg2 conversation tu
between them only kot,haha
eh tak cukup text message kat phone
sampai kat fb pun mahu suruh semua orang tahu eh?
logically kalau sesekali okey kot, tapi kalau dah 
berkali2 agak2 ada orang nak muntah tak baca status anda?
euwwwwwwwwwww....
maybe kena lebih prihatin sebab dalam dunia ni
kadang2 kena fikir 
"tak semua yang kita buat orang akan suka,
everything has the limits.."




p/s: ingatan untuk diri sendiri juge =)




Saturday, May 19, 2012

Mandarin lesson 1

hye..as the title show
haha...mandarin lah pulak kan
activity di hari minggu
mencuba2 untuk belaja mandarin pulak
tak cukup dengan english 
kita belaja mandarin pulak
*tu la kat U dulu xmo belaja betui2...ahaks!



Okey la,ia adalah untuk tambah knowledge saya saja
saja2 mau belaja
mengajar di sekolah cina tanpa memahami
bahasa mereka agak menyukarkan p&p
 saya..plus pelajar saya bukan bandar sangat
bahasa utama mereka adalah mandarin,
malay and english mereka sangat limited
so saya terpaksa merajinkan diri belajar 
bahasa mereka untuk buat mereka faham,at least....

Tengok video di atas tu,rasa ada sedikit membantu
dulu bukan  tak pernah amik mandarin semasa kat u
tapi biasa la kan,bila belaja hanya untuk memenuhi
keperluan,maka usahanya tidaklah boleh dibanggakan
tapi setakat
ni,wo,ha and few other words tu boleh la faham
nak cakap2 sangat takut tersalah meaning
almaklumla,mandarin has a few tones so have to
be careful when u speak,otherwise it will 
give different meaning
ha kalau meaning yang baik takpe,buatnya yang merepek
ataupun yang tidak senonoh?tak ke naya di situ..huahuahua...

So,bagi memenuhi masa lapang di hari minggu ni,
gigihkan hati dan kepala tengok video2 ni ha
tak dapat banyak,sikit pun jadi la kan....
btw,buku mandarin yang beli dulu sudah 
tidak dijumpai...
eh wanna give simple message for my bff yang 
belaja mandarin sesama dulu ah sket...

"....Miss Wanie & Miss Oshinz
u guys still have the mandarin's book that we 
bought dulu tak?mine have lost huhuh...if u still have it, why 
not if u just sell it to me?hikhik...please please please...."



p/s: dengan harapan mereka still ada that book lalalala....

Thursday, May 17, 2012

Dalam banyak-banyak.....

Yesterday
like everyone know 
it is a
Teacher's Day right?
now i know how teacher's felt when
their students come and give this and this,
even just a wish
it is very2 meaningful to them
same goes to me
*how i'm proud to be a teacher (^_^)

and in so many wish i've got
there's one that i will keep in mind
for the rest of my life,
InsyaAllah...

" ...Selamat pagi cikgu, selamat hari guru...
semoga menjadi seorang guru yang tabah mendidik
anak bangsa, walaupun mereka bukan 
sebangsa dan seagama dengan kita, 
tapi kita tetap satu Malaysia..."

The message was come from my love mom
such a meaningful words
You are my teacher for the rest of my life
nothing can change the fact
I owe u for what I am today
tq so much for your spirit, your words and motivation
and the most important things is 
your BLESSING
I'm just hoping that I'll have it always!




p/s: Love u mak!






Wednesday, May 16, 2012

Pertama Kali...

It is really such a nice day when your pupils 
come and give u cute nice lil' things...

and for the first time
first year
I am celebrating 
Teacher's Day as a New Teacher
such a wonderful moment I guess
hope it will be good memory to keep 
in mind...

and for my dear pupils
tq for asking
and tq for the experience
there's nothing i want to ask from u guys
just wanna see u all to be excellent in future...

"Dear my teachers, 
tq for making for what I am today
Dear God
Thank you for everything u have given to me"



p/s:  Selamat Hari Guru


Tuesday, May 15, 2012

keanak-anakan...

just a short note I guess
and i just smile while writing this
wondering
why she have to do that
peliksss...

since the first day of this year
there was, and still a 
milk program for the children
and of course la at my school
somehow teachers also got the milk too
sometimes laa...
but then when the teachers got that
they keep it in the fridge
but suddenly,it ALWAYS missing

but today,someone has took the action
by putting up a notice at the fridge
said that
" please take yours only "
hahah here is the interesting part
after the recess
there were few milk back in the fridge
maybe the one who has been took the milk all this while
notice the words and put it back
and everyone now know 
and i just smile...

after that,they are all (the teachers) said
"that is a history of SJKC Mengkarak
because it happened a day before the teachers day,lets just keep it"





p/s: kenaka-anakan bukan?