BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, May 19, 2012

Mandarin lesson 1

hye..as the title show
haha...mandarin lah pulak kan
activity di hari minggu
mencuba2 untuk belaja mandarin pulak
tak cukup dengan english 
kita belaja mandarin pulak
*tu la kat U dulu xmo belaja betui2...ahaks!



Okey la,ia adalah untuk tambah knowledge saya saja
saja2 mau belaja
mengajar di sekolah cina tanpa memahami
bahasa mereka agak menyukarkan p&p
 saya..plus pelajar saya bukan bandar sangat
bahasa utama mereka adalah mandarin,
malay and english mereka sangat limited
so saya terpaksa merajinkan diri belajar 
bahasa mereka untuk buat mereka faham,at least....

Tengok video di atas tu,rasa ada sedikit membantu
dulu bukan  tak pernah amik mandarin semasa kat u
tapi biasa la kan,bila belaja hanya untuk memenuhi
keperluan,maka usahanya tidaklah boleh dibanggakan
tapi setakat
ni,wo,ha and few other words tu boleh la faham
nak cakap2 sangat takut tersalah meaning
almaklumla,mandarin has a few tones so have to
be careful when u speak,otherwise it will 
give different meaning
ha kalau meaning yang baik takpe,buatnya yang merepek
ataupun yang tidak senonoh?tak ke naya di situ..huahuahua...

So,bagi memenuhi masa lapang di hari minggu ni,
gigihkan hati dan kepala tengok video2 ni ha
tak dapat banyak,sikit pun jadi la kan....
btw,buku mandarin yang beli dulu sudah 
tidak dijumpai...
eh wanna give simple message for my bff yang 
belaja mandarin sesama dulu ah sket...

"....Miss Wanie & Miss Oshinz
u guys still have the mandarin's book that we 
bought dulu tak?mine have lost huhuh...if u still have it, why 
not if u just sell it to me?hikhik...please please please...."



p/s: dengan harapan mereka still ada that book lalalala....

4 orang bagi komen beliau:

SyAfaWaNi ♥‿♥ said...

kat umah la laoshi!
hahaha
nnt i try carik kat u naaa :D
eh eh ni hao ma? keh3

Anonymous said...

hye. awak, sy ni silent reader awk. tp sejak awk tukar font and bcground blog awak, sy cam susah sikit lah nk bce. mgkin font terlalu kecik n fancy ditambah dgn background kot. tp sy suka bca blog awak. harap awk dpt tukar font and besarkan sikit. heee. tq in advance!

Cik Yanie (",) said...

hye anon:tq for the comment,insyaAllah will do so later...=)

oshinz said...

aritu dah komen entri ni tapi komen taknak keluar kat sini. so malas dah nak komen balik. hehehe. boleh?