BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, March 11, 2009

.: cOnFirm sAkiT :.

Haa kawan2,topic kite arini pasal ulser ye.
Korang mesti familiar ngn penyakit ni kan.
Sape je yang x penah kena bendalah ni, so akibat kebosanan yang
Miss daFf alami maka beliau terfikir pasal benda ini...
Erm sebab miss daff tulis n3 ini ialah kerana beliau telah diserang penyakit ni,
rasanya ada dua kot ulser dlm mulut ni tapi lum di tahap yang kritikal.
Cuma Mr.darl mengalami ulser yang agak teruk sekarang,
selalu kalau die kena mesti ulser tu besar dan banyak,2-3 kot.
Kesian die, nak makan minum pun susah..
Kalau kena satu pun mak ai sakitnya apetah lagi kalau banyak kan?
So untuk mengisi masa lapang miss daff ni,
beliau pun try la search info pasal ulser ni..
banyak yang miSs daFf xtaU.
JOm kite tengok pe sebenarnya bendalah tu =p
.: ULCER :.
clearly defined as round or oval sores that form in the mouth. Sakit wei!!!

Ada tiga major kategori of this ulcer ni;
a) Minor ulcer- yang ni paling common, biasanya akan sembuh dalam masa seminggu
camtu.Ulser di peringkat ini ini hanyalah ulser yang kecik2 tu.
b) Major ulcer- type ni plak ulser yang teruk sket dr minor tu,lagi dalam dan lagi besar
(huhu tatut). Haa major ulser ni can cause scarring tau.
c) Herpetiform ulcer-yes yang ini adalah yang paling extreme sebab ulser yang kecik2
bergabung then membentuk ulser yang besar (mak ai sakitnye!!!)

Ulser ni sebenarnya normal dan semua orang mesti akan kena paling xpun sekali.
Ada jugak orang yang akan kena ulser ni berulang-ulang
(ala2 cam rutin harian la plak heheh).
Tapi perlu dinyatakan di sini bahawa ulser ialah
penyakit yang tidak berjangkit ye kawan2,
so korang x perlu bimbang kalau minum share gelas ngn orang yang ada ulser tu…

Simptom ulcer ni ialah :
Biasanya ulser tu akan berbentuk bulat ataupun bujur,
pastu ada warna kuning or putih kat tgh2 die
pastu ad merah2 di sekeliling ulser tu.
Ulser ni bleh terjadi kat
dalam bibir kite, kat tepi pipi and kat atas lidah pun bleh jugak

Ada banyak faktor yang bleh dikaitkan dengan ulser nie.
.: Antaranya :.
1. anXiety
2.sTresS
(so dun sTreSs2 k)
3. Ada jugak certain food yang bleh lead kepada ulser ni;
-coklat,
- kopi,
-kekacang cam almonds,
-strawbery,
-keju,
-tomato
-tepung gandum
(xde plak miSs daff kena ulser because of this heheh).
-Then kat perempuan selalu jugak kena ulser sebab
perubahan hormon dalam badan during their period. (?)

.: kalau korang teRlalu kerap kena ulser, maybe beCause of :.
1. keKurangaN viTamIn B12
2. kekUranGaN zAt bEsi
3. pRoblem wItH iMmunE syStEm
4. radaNg usUs yaNg bleH sebaBkaN ulSer
kat daLam muLut + peRut
(taKut)

.: prevEntIoN :.
1. maKan maKanan SeimbaNg
2. hanDle stRess EffectIvely
3. gunakaN bErus gigI yaNg lemBut
4. taKe caRe of uR tEeTh aNd oRaL heAlth


sO tHis is aLL bOut tHe ulCer,
agak2 kalau korang jatuh dalam categoRy uLcEr
yaNg maNa???
dinasihatkAn kalau ulser tUe xbaIk2 juGak
tHen kena p JumPa doCtoR la yE...

p/s: mR.daRl ni dlm kAtEgoRy maNe eK???

0 orang bagi komen beliau: